Tablourile cu licheni benefice pentru sănătate

În popor, lichenii mai sunt cunoscuți și sub denumirea de mușchi, însă de fapt aceștia provin din țările scandinave, sunt de culoarea albă și sunt folosiți drept hrană pentru reni, în mod deosebit în lunile de iarnă. Așa cum v-ați dat seama, lichenii au un rol extrem de important pentru ecosistem, aceștia fiind culeși o dată la 5 ani pentru a li se permite dezvoltarea, însă cu foarte mare grijă.

După ce lichenii au fost culeși, aceștia fie se păstrează albi, fie sunt colorați cu un pigment organic, obținându-se nuanțe extrem de frumoase și atrăgătoare pentru ochiul uman. Cum se conservă aceștia? Ei bine, sunt tratați cu o soluție salină pentru a se păstra moi la atingere și în acest caz, ei nu se vor mai dezvolta pe pereții dumneavoastră pentru că sunt într-o stare de conservare, însă sunt vii. Cu alte cuvinte, lichenii sunt stabilizați, iar seva lor este înlocuită cu glicerină farmaceutică.

Așa cum v-ați dat seama, lichenii ajută casă să arate mai primitoare, mai aproape de natură, mai sănătoasă și cu un impact vizual mult mai puternic.

Cu toate că au un aspect frumos, aceștia sunt extrem de benefici și pentru sănătate deoarece absorb umezeala dintr-o încăpere, astfel încât, te pot ajuta să scapi chiar și de igrasie. Da, poate suna ciudat, însă decorațiunile ample cu licheni pot ajuta destul de mult în această privință.

Lichenii sunt plante naturale, ce prezintă caracteristici individuale, astfel că pot varia culorile de la plantă la plantă. De asemenea, aceștia au capacitatea de a curăţa aerul de alergeni, iar aici ne referim la: praf, polen, spori de mucegai așa cum spuneam și mai sus, având menirea de a menține aerul fresh. Din punct de vedere al sănătății, lichenii nu favorizeză dezvoltarea sau creșterea microbilor, nu emană compuși organici volatili și nici nu prezintă vreun fel de emanații microbiologice, așadar, sunt destul de siguri atunci când vine vorba de sănătate.

Pe lângă aceste lucruri, lichenii sunt și indicatori naturali ai umidității aerului deoarece își pierd din elasticitate în momentul în care umiditatea scade sub 40% și redevin elastici atunci când umiditatea este și ea de peste 40%. Cu alte cuvinte, aceștia nu necesită întreținere, nu trebuie udați pentru că se hrănesc cu umezeala din aer, nu atrag insectele și nici nu trebuie curățați de praf pentru că sunt tratați anti-static. Totodată, lichenii nu necesită tăiere sau lumină, fiind extrem de ușor de manipulat deoarece au o greutate redusă.

Pe lângă proprietățile lor benefice sănătății, lichenii pot fi folosiți chiar și la izolarea pereților, astfel încât, aceștia sunt materiale fonoabsorbante puternice, care nu permit zgomotului să pătrundă.  De asemenea, lichenii prezintă și proprietăți ignifuge deoarece sunt tratați cu substanțe specifice, astfel că nu sunt inflamabili.