Ce sunt lichenii si ce beneficii aduc casei tale?

In natura, lichenii sunt organisme din regnul Funghi si sunt compusi dintr-o ciuperca si o alga.  Sunt extrem de rezistenti si se pot dezvolta chiar si in conditii aspre, temperaturi foarte scazute si in medii foarte diferite: pe sol, pe scoarta copacilor, pe stanci, pe muschi sau pe lemn aflat in putrezire.

In schimb, licheni de interior precum Evergreen, sunt licheni adevarati, stabilizati. Acest lucru presupune recoltarea lichenilor complet dezvoltati, apoi plasarea tulpinilor in containere cu solutie speciala pe baza de glicerina si alte componente naturale. Solutia este absorbita pana la reducerea completa a sevei, iar procesul de rehidratare este finalizat in cateva zile. Lichenii absorb cu usurinta, impreuna cu solutia de conservare si coloranti alimentari, ceea determina disponibilitatea lor intr-o gama variata de culori.

Procedeul de stabilizare este 100% natural si asigura mentinerea texturii si culorii organismelor vegetale pentru o perioada de pana la 10 ani. Lichenii cel mai des folositi sunt din specia Cladonia Stellaris, iar recoltarea se face cu precadere din zonele nordice din apropierea Cercului Arctic. Muschiul de interior poate fi utilizat atat in interior, cat si in exterior. Pentru folosirea in exterior se recomanda amplasarea intr-o zona umbrita, pentru a evita degradarea culorii.

Odata cu dobandirea notorietatii, tot mai multi designeri si arhitecti au inceput sa integreze lichenii in amenajari interioare, pereti decorativi, obiecte de mobilier sau corpuri de iluminat. Atat in locuinte, dar si in spatii comerciale, hoteluri sau restaurante, lichenii reprezinta o optiune pentru un spatiu verde usor de intretinut si cu o valoare decorative deosebita.

In plus, acestia imbunatatesc calitatea aerului si ajuta la reducerea problemelor respiratorii, efect observat mai ales in spatiile de birouri. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de stres si oboseala si au un efect fonoabsorbant.

Lichenii nu necesita lumina naturala directa, udare sau tundere, si sunt rezistenti la schimbari de temperatura si insecte. Trebuie feriti insa de temperaturi ridicate sau de lumina lampilor cu halogen, factori care pot duce la uscarea prematura a plantelor. Lichenii sunt un produs natural, care nu emana dioxid de carbon sau substante toxice si care nu contin alergeni sau substante iritante.

Sunt un bun indicator al umiditatii unui spatiu. Desi sunt conservati, absorb umiditatea din aer si devin rigizi si casanti cand umiditatea din incapere scade sub 40%. Totusi, acestia isi recapata elasticitatea odata cu restabilirea umiditatii. Lichenii au si proprietati antistatice, deci nu aduna praf.

Credem ca aceste sfaturi iti vor fi de mare ajutor daca doresti sa achizitionezi aranjamente cu licheni de interior.